Att läsa är att resa, i såväl tid som rum.
Jag kan inte tänka mig att resa någonstans utan att ha en bok (eller flera) med mig. Bäst läser jag under flygresan. Då sitter man fast på ett ställe och ingen kan störa ens läsande. Något som lyfter såväl resan som boken är om handlingen utspelar sig på den plats man reser till. Då ser man platsen med andra ögon och berättelsen blir mer levande. Därför tänkte jag ägna det här inlägget åt att dela med mig av några av mina favoritböcker, samt platsen man kan läsa dem på. Håll till godo.
Grekland – Kirke av Madeleine Miller.
En mytisk saga för vuxna om den första häxan, hon som förhäxade Odyssevs och förvandlade hans manskap till svin. Men precis som i musikalen Wicked får vi höra historien ur häxans synvinkel. Vi får ta del av hennes uppväxt bland gudar och nymfer, hennes kamp för en värdig tillvaro, svek, intriger och hur hon skapar sig ett liv och växer.
Detta är en bok jag läser långsamt och njuter av varje mening, lägger ifrån mig och funderar över samtidigt som jag vill vidare eftersom den är så spännande. Att ligga på en strand, titta ut över Egeiska havet och uppleva den här boken samtidigt är en ren njutning.
Frankrike- Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg
Det är något väldigt befriande med en bok där huvudpersonen vågar gå utanför sin comfort zone och upptäcker något nytt. I det här fallet upptäcks Frankrike…och mat, och ost och att våga leva. Boken , som utspelar sig i Provence, skulle kunna utspela sig var som helst i Frankrike. Emma Hamberg som skrivit den är enligt mig den svenska feel-good romanens okrönta drottning. Ingen skriver så lätt och humoristiskt om ouppfyllda drömmar, slappa lår och mänsklig längtan. Jag skulle vilja läsa den här boken igen, sittandes på ett litet cafe i södra Frankrike, över en smulig croissant och med en kopp kaffe till. En perfekt semesterbok.
Och gillar man den här kan jag glädja er med att det finns en uppföljare och en kokbok där Emma Hamberg skriver så läckert om både mat och människor att man inte vill något annat än att börja laga fransk mat…med smör…mycket smör.
Norge-Brobyggarna av Jan Guillou
Här får vi följa tre fattiga norska fiskarpojkar i början av 1900-talet som får möjlighet att studera till ingenjörer i Dresden. Den äldste återvänder sen till Norge för att vara med och bygga Bergenbanan. Beskrivningen av detta bygge, hur de kämpar sig igenom de långa vintrarna på Hardangervidda och hur de till slut lyckas har fått mig att längta efter att få uppleva denna tågsträcka själv. Dessutom ska det vara en av de vackraste tågresorna på jorden.
Boken är den första i en hel svit om 1900-talet, ”Det stora århundradet”, där varje bok följer en person och en tid. Det här är min favorit av dem alla, den jag återkommer till i tankarna och i reseinspirationen.
Spanien- Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones
Det här är en episk mastodont-roman som följer huvudpersonen Arnaus liv i Barcelona under 1300-talet. Hans öde sammanlänkas med bygget av Santa Maria del Mar, folkets katedral. Historien är mustig och spännande men det som gör den till en riktig ”rese bok” är att såväl katedralen som de andra platserna i boken finns kvar i dagens Barcelona och kan besökas. Här får man ta del av en intressant del av Barcelonas historia och möjligheten att följa upp den med en promenad genom Barri gotic, de medeltida kvarteren strax innanför La Ramblas turistpackade gågata.
England- Hamnet av Maggie O’Farrell
En av mina absoluta favorit böcker, prisbelönt och hyllad. Vi får följa familjen Shakespeares liv i Stratford upon Avon på 1500-talet. Will, Agnes och deras tre barn, äldsta Susanna samt tvillingarna Hamnet och Judith. När Judith blir svårt sjuk försöker Hamnet hämta hjälp men när morgonen randas är det han som ligger död i sängen medans hans syster tillfrisknar. Hur hanterar man sorgen efter ett barn som dött? Will flyr till London och fyra år senare skriver han Hamlet.
Den här boken skakar om en som människa och berör på djupet, samtidigt som den lyckas vara positiv och livsbejakande, mitt i allt det mörka. Att den är byggd på fakta och har fantastiska tidstrogna miljöporträtt gör den till och med ännu bättre. Platsen att läsa den på… Stratford upon Avon såklart. Gärna i trädgården vid Shakespeares Birthplace, huset där Hamnet levde och dog.
Skottland- Främlingen av Diana Gabaldon
Såväl bokserien Outlander, där den här boken utgör första volymen, som tv-serien med samma namn har rönt otrolig popularitet över hela värden. Jag läste boken (första gången) 2003 och har fascinerats av Diana Gabaldons författarskap sedan dess. Denna första bok utspelar sig i Skottland under några år i mitten av 1700-talet. De skotska klanerna kämpar mot den engelska överhögheten och vår huvudrollsinnehaverska Claire hamnar mitt i detta efter att ha gått igenom en stencirkel och transporterats 200 år bakåt i tiden. Låter det kitschigt? Javisst gör det, men jag lovar, boken är helt fantastisk och de tidstrogna miljöerna och historiska händelserna är så korrekt beskrivna att till och med skottarna själva är överförtjusta. Den här tjocka boken läses gärna vid en brasa, med en skotsk whisky på sidobordet. Besöket till de ljungbeklädda hedarna, de dramatiska bergen och de djupa sjöarna tar vi under dagtid och då är den här boken lite väl tung att släpa med sig.
Sist men inte minst måste jag få säga några ord om boken på inledningsbilden,
Italien- Lucrezias Porträtt av Maggie O’Farrell
Den här fantastiska boken utspelar sig i norra Italien under 1550-talet och handlar om Lucrezia de Medicis korta och olyckliga liv. Maggie O´Farrell målar upp en bild av ett renässans italien som är trovärdig och levande samtidigt som människorna i historien lyfts fram och får liv. Trots den stundtals mörka och tunga berättelsen får boken ett oväntat slut, som lyfter historien och lämnar läsaren med en lätthet och önskan om mer.
Kanske är denna bok anledningen till att jag planerar en resa till Italien redan 2024? Vem vet.