Warszawa är min stad, har är jag född och även om jag åkte härifrån redan innan jag fyllt 3 år så har jag varit tillbaka många, många gånger. Jag minns farmors koleldade spis i den lilla ettan där hon fostrat tre pojkar under brinnande världskrig. Jag minns hur jag klappade på hästarna som dragit in vagnar med grönsaker till torghandeln. Jag minns de tomt gapande affärshyllorna under krisåren på 80-talet och jag minns nätter på diskoteken i city några år senare. Här har jag trampat runt utan att egentligen reflektera över staden runt omkring mig… den var ju bara där, så självklar.
Jag är fortfarande i Warszawa några gånger om året då jag hälsar på vänner, shoppar, går på bio och teater, äter på kvarterskrogen och umgås med familjen. Därför var det rent omöjligt att hitta foton för att illustrera den här artikeln. Jag hade knappast tagit bloggvänliga foton på sevärdheter och favoritplatser. Vem tar kort på ett cafe där man är ofta? Därför har jag varit tvungen att plocka in en del foton som andra har tagit, men platserna har jag besökt.
Så… utan egentlig rangordning, kommer här mina tips på vad man kan göra i Warszawa… min stad.
Vi börjar i Gamla stan som verkligen är värd ett besök. Under 2a världskriget bombades denna del ner till grus men Polackerna hade räddat ritningar, målningar och dokument som gjorde det möjligt att bygga upp hela Gamla stan, tegelsten för tegelsten, till sin forna prakt. Här är det mysigt att strosa runt och vintertid är hela huvudtorget en enda stor julmarknad. Mitt på torget ståtar en fontän med Warszawas stadsvapen, den beväpnade sjöjungfrun, Sawa.
Legenden som skolbarnen i Polen får höra handlar om den unge fiskaren vid namn Wars som förälskade sig i den sköna sjöjungfrun som bodde i floden Wisla. Hon fattade även tycke för honom ( för han var både stilig och rättskaffens duktig) så de gifte sig och bosatte sig vid flodens strand, där staden Warszawa kom att växa upp, namngiven efter de tu, Wars och Sawa. Och sedan dess är sjöjungfrun stadens vapen och försvarare.
På det andra stora torget, utanför det kungliga palatset ( ja det är värt ett besök) står en svenskättling högst upp på en pinne. Det är Sigismund Vasa, barnbarns barn till vår egen Gurra, och den kung som flyttade Polens huvudstad från Krakow till Warszawa. Sigismund var kung av Sverige 1592-1599, ett litet inpass eftersom han då redan var kung över Polen-Litauen (1587-1632) som han ärvt av sin mor, Katarina Jagellonica. Oj, då det blev visst en del historia, men han står ju där och trappan under är en mötesplats i stil med trappan runt Kopparmärra i Göteborg… det är där man möts.
Utanför gamla stans murar kan man hitta en staty av den lille motstånds soldaten, en hjärtskärande påminnelse om alla de barn som kämpade för motståndsrörelsen i Warszawa under kriget. För att lära sig mer om detta kan jag rekommendera ett besök på Motståndsrörelsens museum, Museum Powstania Warszawskiego, (The Warsaw Rizing Museum). Där får man se hur livet i Warszawa tedde sig under kriget, höra berättelser från dem som var med och via en dataanimerad film får man följa med på en flygtur över stan och se förödelsen. En öken av ruiner och grus. Precis som min pappa berättat om att han lekte i som barn. Det är inget lättsamt museum att besöka, men det är väl presenterat och det berör på djupet.
Från Gamla stan tycker jag att ni ska promenera österut via gatorna Krakowskie Przedmiescie och Nowy Swiat. Det här är Warszawas paradgator, kantade av magnifika kyrkor, palats och pampiga byggnader. Här går ni förbi både presidentpalatset, Warszawauniversitetets pampiga grindar och Det heliga korsets kyrka, ett barockmästerverk värt att besöka. Vidare bort på Nowy Swiat kantas vägen av caféer, restauranger och butiker. Här är alltid fullt med folk och trevligt att gå och titta.
Nu är det dags för en riktig go-fika så ta er söderut till gatan Szpitalna 8 där Pijalnia Czekolady E.Wedel ståtar med sitt ursprungscafe, öppnat redan 1872. Här kan chokladälskaren få många av sina drömmar uppfyllda. Chokladdryck har aldrig varit godare och man kan prova en degustationsbricka med olika sorters drick-choklad, olika rätter med (och vissa utan) choklad, bakverk, desserter, praliner, drycker… ja utbudet är stort och miljön är vacker. Kom bara ihåg att Wedel har caféer runt om i stan och de är helt ok, men det är detta, på Szpitalna gatan som är flaggskeppet. Det är hit ni ska gå.
Härifrån är det inte långt att via den lilla gatan Chmielna ta sig upp till självaste centrum och de stora shoppinggalleriorna från kommunisttiden, Wars och Sawa. Idag är de fyllda av de vanliga butikerna men då det begav sig var varje våningsplan fyllt av olika små stånd som alla representerade en firma eller återförsäljare. Jag minns att jag som barn tyckte de var en oöverskådlig labyrint av spännande varor. Idag slås de lätt ut av alla stora moderna shoppingcentrum men de är fortfarande roliga att besöka.
Utanför dessa gallerior står man på första parkett för att beskåda kulturpalatset. Detta gigantiska byggnadsverk som Polen fick i ”vänskapsgåva” av Sovjetunionen. När det stod färdigt 1955 var det med sina 237 meter den 8e högsta byggnaden i världen, en således imponerande gåva. Här inne ryms biografer, teatrar, bibliotek, universitets lokaler mm. Problemet med gåvan var att palatset är mycket dyrt både att värma upp och att hålla i skick. Polackerna har till och med diskuterat om denna kostsamma symbol för Sovjets makt över Polen under kommunisttiden inte skulle rivas helt. Som tur är gick detta förslag inte igenom och kulturpalatset får stå kvar. Det har med tiden blivit ett landmärke och symbol för Warszawa, och är helt klart värt ett besök.
Tar man sig några spårvagnshållplatser västerut kommer man fram till det som en gång var det Judiska Ghettot i Warszawa. Ett stenkast från hållplatsen Stawki, efter Dzika gatan, ligger ett grått stenmonument. Det är minnesmärket över Umschlagsplatz, den station varifrån de tyska nazisterna skeppade ut judar från ghettot till olika koncentrationsläger. I marken kan man följa var ghettots mur gick och längst vägen finns informations och minnestavlor. Det här är en promenad som svider i själen.
Bara några hundra meter bort, mitt i en vacker park, ligger museet över de Polska judarnas historia , POLIN. Trots att vår lägenhet ligger så nära och att jag gått förbi så många gånger har jag ännu inte besökt museet. Jag har helt enkelt inte orkat. Museet är nytt, det stod färdigt 2013 och alla recensioner hävdar att det är riktigt bra. En dag ska jag dit… kanske hinner du före mig?
Har ni följt med mig så här långt så har ni traskat igenom halva centrala Warszawa. Dags för lite grönska och skönhet efter stadsgator och betong. Warszawa är fyllt av parker. Över 20 000 hektar är faktiskt grönområden och stan räknas till en av de grönaste huvudstäderna i Europa. I många av parkerna hittar man gamla slott, vackra statyer och minnesmonument. Varma sommardagar är det härligt att svalka sig under stora lövträds skuggor, äta en glass och se Warszawaborna promenera, leka med sina barn och njuta av grönskan.
Den vackraste parken anses vara Lazienki-parken där man även hittar Presidentpalatset Belvedere. Mitt i parken finns en liten sjö med ett 1700-tals palats ute på en ö. Palatset är idag ett museum där man kan gå runt och förundras över dess förgyllda och pampiga inredningar. Det är väldigt vackert.
I Lazienki parken står även en av stans stoltheter staty, Chopin. Varje söndag mellan maj och slutet av september klockan 12 och 16, spelas här Chopin konserter ute i det fria. Det är gratis att komma och lyssna så jag rekommenderar att packa en picknick korg och njuta av musik, park och folkliv.
Vill man se mer av pampiga slott kan man sen bege sig till det kungliga slottet i Wilanow en liten bit utanför stan. Detta barock residens är idag ett museum som tillåter oss att gå in och tappa hakan av förundran… ja, alla fall är det så jag reagerar när jag ser sånt här. Slottet liknas vid Versailles och jag kan nog hålla med om den liknelsen. Även här finns det fantastiska parker att gå runt i samt en fransk slottsträdgård som heter duga.
Efter all denna sightseeing kan man behöva tänka lite på sig själv, och kanske shoppa lite. Det finns många stora shoppinggallerior i Warszawa och även om de till stor del innehåller liknande utbud (precis som hemma i Sverige) så finns det även skillnader . Det här är mina favoriter.
Zlote Tarasy – Gigantisk galleria mitt i stan bredvid centralstationen och Kulturpalatset.
Arkadia – Gigantisk galleria vid hållplatsen Rondo Radoslawa, två kvarter från Umschlaugsplats.
Galeria Mlociny – jättestort men helt utan turister för det ligger en bit bort, ta metron till station Mlociny.
Mokotow – jättestort fast med några exklusivare butiker och lite annat utbud. Hållplats Rondo Unii Europejskiej.
Slutligen vill jag även tipsa om hur man snabbast och lättast tar sig runt i Warszawa.
Taxi – Jag åker bara med kända taxiföretag som har fast avgift och taxameter, aldrig med privattaxi eller Bolt/Uber. De senare drivs av firmor som ”importerar” chaufförer från andra länder (Ungern, Rumänien m.fl.) och det har förekommit såväl våld som stölder i samband med dessa taxiturer. Jag brukar åka med iTaxi , ELE Taxi eller HALO Taxi. Om du är osäker… gå in på ett seriöst hotell och be receptionen ringa efter taxi åt dig, detta funkar i alla städer.
Spårvagn, Metro och buss– Personligen föredrar jag spårvagnen, kanske för att jag bor i Göteborg och känner mig hemma med dem, eller så är det för att de aldrig åker på villovägar. De håller sig till spåret. Med hjälp av farbror Googles kartor kan man se vilka spårvagnar/bussar som går från olika hållplatser och en spårvagnskarta kan man lätt ladda ner från nätet. Sen är det bara att planera sin resa och åka. Ja just det…. en biljett kan vara bra att ha också. Biljetter köper man i de flesta kiosker/ närbutiker eller i biljettomater som finns i de nyare bussarna och spårvagnarna samt på metro stationerna. Man betalar med kort, får sin biljett och stämplar den sen i biljettmaskinen. En biljett (för zon 1 och 2) giltig i 20 minuter kostar 3,40 zloty och en tredagars biljett kostar 57 zloty. Undantaget är om man är över 70 år, då åker man nämligen gratis hur mycket man vill. Gratisåkandet gäller även för barn under 7 år.
En riktigt bra sida med information om Warszawa är go2warsaw.pl Här hittar ni aktuell information om vad som händer i stan, hur man tar sig runt och andra tips. Sidan går dessutom att läsa på engelska.
Nu hoppas jag att ni är redo för ett fantastiskt besök i Warszawa och när ni sitter på spårvagnen mellan hållplatsen Stawki och Rondo Radoslawa… vinka till mig. Kanske står jag just då på balkongen och tittar ut. Annars ses vi inne på gallerian Arkadia.
Du berättar så intressant så att jag vill åka dit NU! Så mycket vackert att se! Knypplar man i Polen?
Man gör ju spetsar så knyppling finns helt säkert. Det mest populära verkar dock vara virkning och richelieu-broderier. Fast jag kan ju kolla lite.
Vad ringt det är att läsa ett inlägg från en stad som vi aldrig varit i förrän i somras. Att känna igen sig. Se det vackra och komma ihåg. Vi gillade ju verkligen Warszawa och vi lär åka tillbaka. Frågan är bara varför vi aldrig åkt dit förut…
Så roligt att ni gillar Warszawa och Polen. Det är fortfarande lite av ett oupptäckt land för många svenskar. Har väl den där öststats-stämpeln på sig ännu. Fast det börjar ändra på sig nu som tur är för Polen har så mycket att erbjuda. Dessutom är det lätt att resa i och hyfsat billigt.