Det sägs att alla vägar bär till Rom och om London inte låg på en ö i havet skulle man kunna säga detsamma om henne. För att ta sig dit måste man antingen åka båt, ta tåget under Engelska kanalen eller flyga. Idag går inte längre några färjor från Göteborg till Harwich så vill man ta båten får man först köra ner till Hoek van Holland, söder om Amsterdam eller till Calais i norra Frankrike. Jag brukar flyga.
Före Corona pandemin fanns det många bolag och avgångstider att välja bland men idag är utbudet rejält förminskat. Priserna på biljetter varierar också mycket beroende på bolag och när på året man vill åka. Som regel är det billigast att flyga under Januari, Februari och November . Dyrast är det under sommarlovs månaderna.
Det finns dock några saker jag alltid tar hänsyn till när jag ska köpa flygbiljetter.
Bagage – Hur mycket behöver jag ta med mig? Olika bolag har olika regler både vad gäller antal väskor, storlek på handbagage och tillåten vikt. Billigaste flygbiljetten är oftast helt utan bagage, i vissa fall även utan handbagage och de flesta av oss vill resa med mer än bara en handväska. Eftersom kostnaden för att ta med en väska varierar stort är det viktigt att kolla upp vad slutpriset på biljetten faktiskt blir. Ofta visar det sig att en ”dyrare” biljett blir billigare i praktiken då den tillåter en medhavd väska. Eftersom även den tillåtna vikten på handbagaget varierar mellan bolagen måste man ställa sig frågan om 8kg räcker (SAS) 10kg (Ryan air, Norwegian) eller 23 kg (Brittisk Airways). Kolla alltid upp hur mycket ditt handbagage och väska får väga då flygbolagen kan ändra på förutsättningarna med kort varsel. Fundera även över om du tänker shoppa i London. Kommer du behöva en extra väska med hem? Vad kommer det att kosta? Det kan bli billigare att köpa en biljett där ett incheckat bagage ingår istället för att betala kostnaden för en extra väska när du kommer fram till flygplatsen inför hemresan. Detta kan dessutom ta mycket tid i anspråk då Londons flygplatser är ökända för sina långa köer och horder av resande.
Ankomstflygplats och transfer in till stan
När man flyger in till London landar man på en av följande flygplatser, Heathrow (SAS och British Airways), Gatwick (Norwegian) eller Stanstead (Ryan Air). Alla flygplatserna ligger en bit utanför centrala London och det både kostar och tar tid att transportera sig in till stan. Eftersom flygplatserna ligger i olika riktningar ut från centrum kan det vara klokt att ha koll på hur man ska ta sig hela vägen in till sitt hotell så man slipper långa och dyra transferkostnader. Här följer några förslag och priser på hur man tar sig in till centrum från de olika flygplatserna.
Heathrow– Heathrow Express tar dig in till Paddington station på 15 min för 300-400kr Tunnelbanan härifrån heter Piccadilly Line och går in till Piccadilly Circus på ca 1 h för runt 70kr Elizabeth Line är den nya tågförbindelsen som tar 40 min in till Tottenham Court Road för ca 170kr Taxi, tar ca 30 min och kostar från 1000kr och uppåt beroende på taxibolag och bil
Gatwick– Gatwick Express är ett tåg som går till Victoria Station på 30 min för 150-200 kr Tåg med Southern Trains / Thameslink går också till Victoria station på 30 min för ca 150 kr Taxi till Victoria Station tar en knapp timme och kostar från 1300 kr
Stanstead– Stanstead Express är tåget som tar dig in till Liverpool Street station på 50 min för ca 280 kr Taxi till centrala London tar 70 min och kostar från 1200kr
Alla tåg och taxiresor kan med fördel förbokas och förbetalas för att få bästa möjliga pris. Tunnelbanan och även Elizabeth Line kan betalas med ett Oyster Card eller med bankkort.
Nästa sak jag tittar på är ankomsttiden. När på dygnet landar vi?
En billig biljett där man landar sent på kvällen gör att man måste ha en extra hotellnatt. En avresa kl 6 på morgonen betyder att man bör vara på avreseflygplatsen kl 4 vilket gör att natten blir kort och fungerar man som jag så lider man sen av trötthet och hjärndimma resten av dagen.
När jag väl bestämt mig och köpt min flygbiljett är det dags att titta på hotell. Här tycker jag det är enklast att boka via Hotels.com eller Booking.com. De har bra urval och möjlighet till gratis avbokning ifall man skulle behöva. Hotell i London är som regel inte billiga och därför tycker jag det är extra viktigt att man blir nöjd. Det här är vad jag alltid tar hänsyn till innan jag bokar hotell.
Läget– För mig är detta jätteviktigt. Helst vill jag bo så att jag kan gå hem från mina planerade kvällsaktiviteter vilket oftast är en musikal föreställning eller en konsert. Att åka tunnelbana med flera byten är inget jag rekommenderar sent på natten. Att välja ett hotell nära en tunnelbane station är också viktigt eftersom det är med tunnelbana jag oftast tar mig fram genom staden. Här kan det också vara lägligt att titta på ankomstflygplatsen. Transfertid och kostnad för transfern kan lätt bli det dubbla om man väljer ett hotell på andra sidan stan.
Väljer man ett hotell en bit utanför centrum måste man vara medveten om att varje tunnelbane resa kostar samt att det tar tid att ta sig fram i London, även om tunnelbanan är snabbaste alternativet. Jag vill gärna vila en stund på rummet mitt på dagen och då är det smidigast om hotellet jag valt inte ligger för långt bort.
Standard– hur många stjärnor vill man unna sig? I London finns alla sorters hotell, från de enklaste möjliga till några av världens lyxigaste. Samtidigt som det är kul att lyxa till det måste man fråga sig om det är värt det? Vid en snabbvisit på 1 natt där man knappt spenderar någon tid alls på rummet är det kanske inte så viktigt med ett större rum, träningsmöjligheter eller lyxiga barer. Ska man däremot tillbringa flera dagar och nätter där kanske man mer uppskattar en fåtölj på rummet, en lounge att koppla av i och en större frukost. På tal om frukost. Engelska hotellfrukostar är ofta bra med ägg, bacon, rösti, bönor, korv, blackpudding, bröd, marmelad och mycket mer men man kan spara några kronor på att gå utanför hotellet och äta. Man behöver sällan gå mer än 100 m för att hitta ett Pret a Manger, Starbucks eller något annat ställe som serverar frukost.
Favorithotell då, har jag det? Jo men visst har jag. Jag har även varit på några enstaka lågvattenmärken och ett antal helt okej ställen men mina favorithotell är
The Clermont London Victoria– detta är ett 4-stjärnigt hotell som ligger direkt på Victoria station, en av de större knytpunkterna i London. Kommer man med Gatwick express behöver man inte ens gå ut från stationen då det finns en hotellingång redan på insidan. Läget är utmärkt, frukosten bra och rummen trevliga. Dessutom är det ett gammalt och mycket vackert hotell. Rekommenderas.
The Cavendish London- Detta hotell har också 4 stjärnor men är ett modernare hotell, så ingen palatsliknande interiör här. Rummen är trevliga, frukosten bra men det som utmärker det här hotellet är läget. Precis bredvid Fortnum and Mason vid Piccadilly Street, och utsikten från rummen högre upp är helt fantastisk.
När man väl har bokat flygbiljett, transfer och hotell finns det en sak till som man bör ha koll på, och det är kollektivtrafiken. Tunnelbanan, bussar och även båtbussar gör det möjligt att ta sig runt London på ett mycket smidigt sätt. All information man kan behöva, inklusive kartor och reseplanerare hittar man på
tfl.gov.uk Kolla upp hemsidan innan du reser och ladda gärna ner deras app så har du all information och kartor lätt tillgängliga i London.
Betalar gör man lättast med ett Oyster card som man laddar med pengar i en bankomatliknande maskin som hittas på de flesta större tunnelbanestationerna. Detta kort kan man till och med förköpa på nätet och få skickat till sig i Sverige innan man åker. Samma Oyster card går till all kollektivtrafik. Ett annat alternativ är att betala med ett bankkort via mobilen eller en smartklocka.