Gotland har så mycket att erbjuda, allt ifrån badstränder till historiska sevärdheter, musik, teater och matupplevelser från hela världen. Jag förstår verkligen att så många väljer att turista här varje år och efter ett antal besök har även jag fått mina favoritställen. I år blev det inte så många utflykter, men de vi valde att göra blev mycket trevliga…och en hel del blev även goda.
Ett besök på Gotland är inte namnet värt om man inte besöker Visby åtminstone någon gång under vistelsen. Visby är helt fantastiskt och varje år njuter vi av att bara gå runt mellan trånga gränder, rosenklädda fasader, medeltida murar och gamla kyrkoruiner.
Efter vår promenad går vi alltid ner till hamnen och Glassmagasinet som kan ståta med över 300 glass sorter. Här kan alla hitta något nytt och smaskigt och ber man snällt får man även lite mjukglass till hunden. Vår Ludo var mycket nöjd med besöket.
Det andra stället vi aldrig får missa är Kränku, en liten affär som säljer egna te-blandningar och allt möjligt med anknytning till te, fika och lokalproducerat.Varje år släpper de även en te-julkalender som brukar sälja slut mycket fort. Som tur är har de en internet butik där alla vi som inte bor på ön kan handla genom.
Restaurangerna inne i Visby är många och här kan man äta sig igenom halva jorden. Många matställen stänger på vintern men på sommaren är det bara att vraka och välja vilket kök man för tillfället vill äta ifrån. Jag har ingen given favoritrestaurang här, däremot fick jag i år upp ögonen för ett annat prisbelönt matställe….stora COOP.
En bit utanför stadskärnan, i ett stort köpområde ligger Sveriges roligaste COOP. Här vågar man ta ut svängarna och satsa på nya saker. Lokalproducerade varor och en second hand butik, inne i affären. En skivdisk mitt emot fiskdisken eftersom den som kan skivor bäst även är ansvarig för fisken (självklart är han Göteborgare). Och en asiatisk avdelning som man sällan hittar utanför asiatiska affärer. Här är en fröjd att gå runt, titta och alltid kommer man ut med något.
Nu lämnar vi Visby och åker vidare till nästa stad. Ungefär 20 min bort ligger Roma, Gotlands mittpunkt. Hit åker vi varje år för att handla korv i korvkiosken. Nu är det ingen vanlig korv som inhandlas utan gourmetkorv från Gotlands Korvfabrik och den köps i Korverian i Roma.
Korven vi köper är lokalproducerad ner i minsta beståndsdel. Här hittar du bla annat
Tjoritso
Smakbomb. Semitorkad & fermenterad chorizo i spansk stil av Kravgris från Havor, rökt paprika, urfa chili och vitlök.
Purple Rain
Gotländskt fårkött, betor från buters EKO, timjan, rosmarin, vitt vin, salt, svartpeppar.
eller varför inte testa en vegetarisk korv
Växtwurst
Tysk stil med smak av mejram, muskotblomma, ingefära, persilja och kummin.
Ja, snålvattnet rinner till när jag skriver detta för precis så goda är korvarna.
Nu när vi ändå befinner oss i Roma passar vi på att besöka Roma kungsgård och kloster. Det är svårt för mig att hoppa över de historiska godbitarna.
Inne på kungsgården kan man ta del av en utställning om forna tider. Från vikingatid då det Gutniska alltinget samlades här, genom 11-1500 talen då klostret var centrum för kunskap och rikedom och ända fram till modern tid. Runt kungsgården hittar man butiker och ett mysigt cafe som säljer väl tilltagna bitar av den gotländska specialiteten Saffranspannkaka med salmbärs sylt. Mums! Vill man inte ha något sött kan jag rekommendera deras räkmackor. Dubbel mums!
I själva klosterruinen spelas varje år en Shakespeare pjäs som sommar teater och i år gick vi dit för att se ”Som ni behagar”. Det är verkligen jättemysigt att sitta utomhus en ljummen sommarkväll och njuta av ett teaterspel samtidigt som ljuset blir allt svagare och lampor tänds upp nästan omärkligt.
Åker man söderut från Roma kan man ta ett stopp på Lojsta slott, som inte är något slott alls. Detta är en rekonstruerad järnålders hall som ligger vackert på en äng vid kanten av Lojsta sjö. Själva slottet som fanns här under medeltiden är inte kvar men man vet var det låg. Platsen är ändå värt ett besök och har man tröttnat på saltvatten kan man ta ett dopp i en av sjöarna. Precis nedanför järnåldershallen finns en härlig sandstrand.
På vägen västerut och hem igen åkte vi genom Garde och där såg vi en skylt om gotländskt hantverk, så vi stannade till för att kolla lite och hittade Källing Knuten, en samling Gotländska kvinnor (och en man) som sålde sitt hantverk. Här fanns allt mellan himmel och jord. Broderade kort, tovade tavlor, trähantverk, keramik, silversmide och mycket annat. Själv kom jag ut med årets sommarring på fingret.
Tillbaka i Fröjel gick vi en afton till kyrkan för att lyssna på skönsång. Det finns massor av kyrkor på Gotland, närmare bestämt 100 st och 92 av dem är medeltida, så någon ny kyrka bör man besöka varje semester. Under sommaren har de även konserter och viskvällar i kyrkorna och helt gratis är det dessutom, men man kan ju lägga ett litet bidrag i kyrkvärdens skål efteråt… eller swisha.
Med det var vi färdiga med utflykterna så då återstår bara det göttaste, årets favorit matställen.
Vi åt en hel del ute, är det semester så är det, och förutom fikat på Kungsgården i Roma var det två restauranger vi kommer längta till baka till i höst.
Sundars Momo– uteservering i Vibble. Finns även som foodtruck inne i Visby.
Här äter man nepalesiska dumplings och lite annan asiatisk mat tillagat av Sundar själv som flyttat till Gotland från Nepal ( det var kärleken som drog) och som nu driver denna urmysiga restaurang i sin trädgård. Vi har tidigare ätit hans dumplings inne i Visby men den här gången stannade vi till i Vibble. Å jisses vad gott det var. Detta ställe rekommenderar hela familjen å det varmaste.
Vårt andra favoritställe är
Cantina Y Casitas – en mexicansk restaurang i Gothem inte långt från Slite. Här serveras riktig mexicansk mat så som ägarinnan Vanessas mormor brukade göra den. Portionerna är stora och smakerna så där perfekt kombinerade. Lite sött lite salt och lite syrligt med en lagom hetta och glassen vi fick till efterrätt….åh dra mig på en litet vagn.
Varje år visar Gotland oss något nytt och spännande, här blir en semester aldrig långtråkig. Håll utkik för jag kommer säkerligen skriva mer om denna fantastiska ö.