Faro är en kuststad och är det något man ska äta när man är där, så är det fisk och andra läckerheter från havet. Oavsett vilken restaurang vi har ätit på har råvarorna varit av hög kvalitet och tillagningen ”spot on”. Så ja, hit kan man resa för att få äta gott, testa nytt och hitta nya spännande kombinationer och smaker. Under vår vecka hann vi med en hel del olika maträtter och här kommer mina rekommendationer på vad och var man kan äta gott i Faro.
De flesta restauranger vi prövade var vanliga kvarterskrogar. Priserna låg på 17-25€ för en huvudrätt om man inte valde hummer eller Angus biff. Portionerna var oftast så stora att vi inte orkade med en för- eller efterrätt till. Däremot blev jag väldigt förtjust i att avsluta måltiden med ett glas kallt, vitt portvin. Det fick jag köpa hem en flaska av.
Habito, 3HB Hotel
Hotellet vi bodde på hade en finrestaurang som låg uppe på 4e våningen, precis brevid solterrassen. Hit var man tvungna att boka bord i förväg men det visade sig vara värt besväret. Med utsikt över takåsar och med Ria Formosa i fjärran kunde vi sitta och titta på solnedgången medan vi njöt av var sin cocktail som start. Jag tror jag ska bli bättre på det här med cocktails, det var ju vansinnigt gott. Fråga mig inte vad jag drack men det var syrligt, lite sött, lite lime-igt och med vispad äggvita på toppen. Som att dricka en citronmaräng, mums.
Här valde maken en anrättning med sea-bass (havsabborre) på en risgryta och med en mousse av hjärtmusslor. Detta är en typisk rätt för den här delen av Portugal. Fisk, musslor och ris, men där den spanska paellans risrätt är åt det torrare hållet simmar det här riset i en mustig buljong. Maken hälsar att det var en riktig hit.
Jag själv tog en inte så fullt instagramvänlig rätt, en risotto variant som hette ”krämigt sparrisris med sparris sallad och karamelliserade mandlar”. När den gröna röran kom in tänkte jag att… ok, det blir säkert bra… men sen smakade jag och blev helt mållös. Den här risotton/risrätten är faktiskt den godaste jag någonsin ätit. Jag log, tuggade och höll tyst under resten av tiden det tog mig att sleva i mig maten, och att jag är tyst… det tillhör verkligen inte vanligheten.
2 Irmaos
En av kvarterskrogarna runt hörnet från hotellet. Här frossade maken på ett grillspett på kalv och räkor. Medan jag förvånades över att ”riven torsk med lök, finskuren potatis och ägg” kunde smaka så gott. Återigen en krämig och smakrik rätt från Algarve kusten. Rekommenderas.
Old Tavern, i gamla stan
Den regniga dagen sökte vi skydd på denna lilla restaurang i närheten av museet. Den såg inte speciell ut men de hade stora parasoll som man kunde sitta torra under och det räckte för oss. Det visade sig att den här lilla tavernan var full av läckerheter, här tog vi in en charkbricka med lokala korvar och ostar samt en brinnande korv. Ja det syns inte på fotot men korven, en slags choritzo, kom ut brinnande . Det såg inte bara roligt ut, den var dessutom jättegod. Bordsgrannarna, som förövrigt var från Sverige och Holland, åt gigantiska bläckfisk armar som jag fick ta bild på. Det såg spännande ut men jag undrar om det inte skulle bli lite för mycket bläckfisk för mig.
Restaurant Sol e Jardin
Nästa kvarterskrog. Här fick maken den godaste tonfisk han någonsin ätit. Helt perfekt tillagad. Jag själv beställde in bläckfisk ”a lagareiro” dvs på andalusiskt vis enligt servitören. Själv har jag ju ingen aning förutom att det var bläckfiskar jag beställt. Återigen var det gott och vällagat. Vi gick inte hem hungriga den här kvällen heller.
Faaron steak house
Ok, jag erkänner, jag gillar verkligen kött men är man i en hamnstad med suveräna råvaror från havet… då väljer jag det. Här tog vi grillad svärdfisk på en bädd av grönsaker och sötpotatispuree. Återigen var det jättegott, inte ens ett steakhouse kunde förstöra fisken som var perfekt tillagad.
Cidade Velha i gamla stan
Den här restaurangen valde våra värdar på Innous för vår gemensamma lunch och eftersom vi var flera i sällskapet kunde vi beställa in många olika rätter som vi sen delade på. Vi blev bjudna på en fantastisk festmåltid som självklart dominerades av havets läckerheter.
Som förrätter fick vi små bläckfiskar stekta i olja med vitlök och koriander, färska ostron och en röra gjord på torsk, bröd, lök och ris. Maken hälsar att ostronen var suveräna, jag kan rekommendera det övriga.
Sen delade vi på tre varmrätter.
Torskrygg på grillat hembakat bröd och med mjukkokt lök. Det här var min favorit. Torsken var så fin att inte ens en västkustbo skulle kunna klaga. Salt, mjäll och saftig. Jag tyckte det var kul med all lök till. Det är en kombination jag inte är van vid men som smakade otroligt gott.
Stekt tonfisk med hjärtmusslor och en syrlig smörsås. Här ser man verkligen musslorna, pyttesmå och mycket goda. Kombinationen av den köttiga fisken och musslorna var verkligen bra.
Gryta på fläskfilé och musslor. Återigen en kombination jag inte visste funkade, men det gjorde den verkligen. Mycket gott även det här.
På kvällen blev vi bjudna till en annan restaurang. Den låg i en grannby och eftersom det var mörkt när vi både åkte dit och hem måste jag erkänna att jag inte hade en aning om var vi befann oss. Restaurangen var ett av vårt värdpars stam-ställen och det är alltid roligt när någon lokal väljer restaurang… då vet man att det är på riktigt och inte tillrättalagt för turister.
Här åt vi räkor och musslor till förrätt. Musslorna var fantastiska men även om räkorna var jättegoda så tycker jag att våra svenska är ett strå vassare. Är jag partisk? Självklart! Till huvudrätt fick vi äntligen smaka på den portugisiska risgrytan cataplanas. Den är som en spansk paella men här simmar allt i en smakrik buljong. Vår cataplanas var fylld med räkor, kräftor och hummer… mums! Den här grytan kan bara beställas för 2 personer (eller fler) men vår räckte till 4 och då blev det ändå mat över. Man kan beställa den med olika ingredienser, såväl kött som fisk och skaldjur och är ni i Portugal ska ni absolut testa. Det är gott, men det är mycket.
Åt vi ingen tråkig mat då? Jo, men det är ju inte roligt att skriva om, eller? Ni behöver inte äta Ceasarsallad på 3HB hotels ristorante Forno Nero. Det var den tråkigaste Ceasarsallad jag någonsin ätit. Så, nu var det sagt också.
Som avslutning vill jag bara nämna en liten rolig affär vi hittade. The fantastic world of the Portugese sardine, en sardin butik. Här kunde man köpa allt på burk. Sardiner, lax, musslor, makrill, ål och även hummer fast den kostade så mycket att jag hellre köper den färsk hemma. Vi köpte personliga sardinburkar som presenter och lite annat för att testa hemma. Kul.