Det där med att hitta rätt flygresa till ett bra pris är inte alltid det lättaste, man kan lugnt säga att det är en flyg-djungel där ute som lätt kan förvirra även den vanaste resenären. Jag flyger ungefär 30 flygningar varje år och då räknar jag inte med ev. mellanlandningar. De flesta är resor till jobbet i Polen men eftersom jag är egen företagare både bokar och betalar jag dem själv. Jag vill komma fram snabbt och smidigt och jag vill som de flesta betala så lite som möjligt.
Så, här kommer mina tips och knep om hur du hittar flygbiljetter som passar just dig, i så väl komfort, som pris.
Undvik högsäsong
Om man kan göra detta så är det faktiskt det bästa tipset jag kan ge för att få tag på en billigare flygbiljett. Priserna på biljetter är, precis som priserna för hotellnätter, en färskvara. Ju fler som vill flyga desto dyrare blir biljetten. Det är faktiskt precis så enkelt. När det är lov och semestertider går priserna alltid upp och jag har ofta sett hur en biljett under juli månad kostar mer än dubbelt jämfört med i tex mars. Samma sak gäller för dagarna runt stora helger. Det är alltid dyrare att flyga dagarna precis innan/efter jul och påsk. Där kan det räcka med att man skjuter på flygningen bara några dagar så får man ett annat pris.
Köp biljetterna tidigt
Köp biljetterna (nästan) så långt i förväg du kan. Oftast räcker det med 1-2 månader före avresa men om du vill resa under högsäsong gäller det att knipa de billigare biljetterna så tidigt du kan. Förr i tiden kunde man vänta till sista stund och fynda sista minuten biljetter men det är nästan omöjligt idag. Planen kör fulla och flygbolagen överbokar ofta för att slippa tomma platser. Detta gäller även för lågprisflygbolagen. Som exempel kan jag berätta att jag bokade en juli-resa till Polen redan i april. En vecka före hemresan bestämde sig mina föräldrar för att flyga tillbaka till Sverige med mig. Eftersom de bokade så sent hade priset gått upp och de fick betala mer än dubbelt så mycket per biljett jämfört med min. Så det finns många tusenlappar att spara om man bokar i god tid.
Charterresor kan man däremot fynda i sista minuten, men det är oftast först i lågsäsong som de blir riktigt billiga.
Flexibla datum
Kan man vara flexibel med sina flygresedatum är detta att föredra. Priserna kan nämligen skilja inte bara från dag till dag utan även vid olika tider under dagen. Här gäller samma princip som tidigare, ju fler personer som vill flyga, desto dyrare blir biljetten. Ibland kan man tjäna på att ta en extra hotellnatt för att komma med ett billigare flyg och ibland kan det vara tvärt om… ta ett dyrare flyg för att slippa en ännu dyrare hotellnatt. Här är det jämföra olika datum som gäller.
Jämför olika flygbolag
Det här är nog det viktigaste tipset. Ta aldrig för givet att ett visst flygbolag alltid är billigast. Många tror att de stora flygbolagen alltid är dyrare än lågprisbolagen men detta stämmer inte alls. Speciellt inte om man behöver ta med sig en resväska. Det brukar kosta en hel del beroende på bolag. Jag har flera gånger valt att flyga med Brittisk Airways, SAS och Lufthansa över lågprisbolagen då jag fått ett bättre pris på min resa.
Detta gäller även för charter bolagen. De erbjuder ofta flygstolar men det är långt ifrån alltid som dessa är billigare än en resa med reguljärflyget.
Hur man söker och jämför
För att hitta vilka bolag som flyger vart använder jag mig av sökmotorer, tex Momondo, Skyscanner och Google Flights.
Här kan jag få uppgifter om
- Vem som flyger
- När de flyger
- Vart de flyger
- Om flyget innebär mellanlandningar
- Vad som ingår i biljettpriset
- Priset för biljetten
För mig är dessa faktorer jätteviktiga, låt mig förklara.
När de flyger.
Flyg före klockan 08.00 vill jag helst inte ta eftersom det innebär att jag behöver gå upp redan vid 05-tiden för att komma ut till flygplatsen ca 2 timmar före avgång. De dagar jag tvingas upp i okristlig tid är jag helt slut, groggy, kokobello…resten av dagen. Nej det funkar inte så bra för mig. För någon annan kanske det här är den bästa tiden.
Om jag ska ut på en kort resa vill jag inte flyga ut sent och hem tidigt. Detta för att kunna maxa mina dagar på resmålet. En weekend i London med flyg dit på fredag kväll och hem mitt på söndagen ger dig bara en enda dag i stan, men det kostar två hotellnätter. Samma resa med flyg dit tidigt på fredagen och hem sent på söndagen ger dig mer än dubbelt så mycket tid på resmålet… till samma kostnad. Priset för en resa är ju inte bara flygbiljetten. Hotellnätterna kostar de med.
Vart de flyger
Det här kan ju verka vara en fånig punkt men var ligger flygplatsen egentligen? Ligger den verkligen dit du vill åka eller måste du ordna en lång transfer för att komma dit?
Många större städer har flera flygplatser och flera bolag har byggt egna flygplatser utanför storstäderna. Flyger du till London hamnar du på olika flygplatser beroende på vilket bolag du valt och det kan ta allt mellan 15-60 minuter att komma in till centrala stan och kostnaden för transfern kan variera från allt mellan 70-300 kronor beroende på varifrån du åker och hur. Om man ska ut till en flygplats innan morgontågen går kan taxi vara enda möjligheten och då kostar det en bit över 1000 kr. Det här bör man också räkna in i resekostnaden. Kanske välja en lite dyrare biljett men som man kan hitta en vettig flygplatstransfer till.
Här nedan ser du ett exempel på pris för en flygbiljett till London ToR från Göteborg i november. Jag har valt att ta med både incheckat bagage och handbagage. Väljer man Brittish airways landar man på Heathrow och kan ta tunnelbanan in till centrala london för 5.60 pund (ca 75 kr som vi räknar med 2 ggr eftersom vi ska tillbaka ut till flygplatsen också) vilket ger en total transportkostnad på 2223+75+75 = 2373 kr.
Väljer man att flyga med Ryan landar man på Stanstead. Därifrån kan man ta Stanstead express för 26 pund ToR ( ca 350 kr) in till Liverpool street station varifrån man sen får fortsätta med tunnelbana. (38 kr per tunnelbanebiljett inom centrala London)
Prisexemplet blir då följande 1937+ 350 + 38 +38 = 2363kr.
Eller 2038+350+38+38= 2464 kr för biljetten som ger dig bättre tider för hemresan.
… och helt plötsligt blev flygbiljetten med Brittish Airways ett mycket intressant alternativ till Ryan flyget.
Antal mellanlandningar
Kan jag så föredrar jag att flyga direkt. Varje mellanlandning tar tid. Dessutom finns det alltid en risk för att man missar sitt andra plan om det första blivit försenat. Det är dessutom ytterst sällan som bagage tappas bort på ett direktflyg. Däremot händer det med jämna mellanrum på flyg med mellanlandningar. Vid mellanlandningar behöver man dessutom ofta äta och dricka något och låt oss vara ärliga… det kulinariska utbudet på de flesta flygplatser är inte fantastiskt, men dyrt, det är det. Som sista anledning till att försöka undvika mellanlandningar måste jag ta upp miljöaspekten. Flera starter och flera landningar släpper ut mer växthusgaser än en av varje, och det är ju onödigt.
Vad som ingår i biljettpriset
Nu för tiden är det inte bara lågprisbolagen som erbjuder flygbiljetter utan bagage så här är det viktigt att faktiskt kolla upp vad man betalar för. På sökmotorernas sidor anges billigaste priset för biljetten. Ibland ingår det handbagage, ibland inte, därför är det viktigt att undersöka. Det finns även flygbolag som säljer biljetter helt utan bagage. Då får man ta med sig en handväska men inget handbagage och den lösningen kan ju bli lite jobbig om man ska vara borta i några dagar… fast det blir billigt.
Bagagereglerna är dessutom olika för alla bolag. Storlek och vikt för såväl incheckat bagage som handbagage varierar stort. I skrivandes stund kan man köpa till incheckat bagage med Ryan Air på 10 eller 20 kg, Wizz Air erbjuder 10, 20 eller 32 kg beroende på biljettyp och de flesta stora flygbolag har 23 kg. Den tillåtna storleken på bagaget varierar också från bolag till bolag.
För handbagage är skillnaderna ännu större, där de vanligaste viktgränserna är mellan 8-10 kg men där vissa bolag går upp till 12-15 kg. Storleken på handbagaget är visserligen standardiserat men vissa lågprisbolag har egna, mindre, storleksmått som gäller.
Så, tänk noga igenom hur mycket bagage just din resa kräver. Själv släpar jag alltid på en resväska som ska checkas in. Anledningen är reglerna för vätskor och cremer som man får ta med i handbagaget (max 100ml/förpackning och allt måste rymmas i en enliters påse). Eftersom mina fötter kräver en del krämer som är receptbelagda och inte ryms inom regelverket måste jag checka in dem. Å andra sidan kan jag shoppa loss och packa resväskan full av såväl spännande mat som spännande flaskor vid hemresan. Det är inte dumt minsann.
Priset för biljetten
Som jag skrivit tidigare kan priset för en biljett skilja beroende på när på dagen man vill åka, även inom samma bolag. Jag har även märkt att ett bolag kan sänka sina priser vissa månader och andra månader sänker ett annat bolag sina priser på samma sträcka. Om de kommit överens om detta eller inte har jag ingen aning om, men det ger mig ännu en anledning att jämföra flygbolagen.
Här nedan ser du ett exempel på hur priserna kan skilja sig under samma dag. Jag har sökt på en resa med Air France/KLM från Göteborg till Prag i januari 2025. Skulle man tvingas ta flyget 16.50 kostar economy biljetten i stort sett lika mycket som den i business class. Kan man istället välja flyget som går 17.20 kommer man mycket billigare undan.
Våga även att söka på business biljetter. Ofta kostar de mer än dubbelt så mycket men som ni ser i exemplet här ovan kan de ibland vara bara några hundralappar dyrare . I det läget lönar det sig att flyga business eftersom bagage alltid ingår i biljettpriset, liksom egen kö vid incheckning och fast track. Med en business biljett slipper man dessutom att köpa mat/fika på flygplatsen eftersom det ingår lounge access och även mat/snacks på flyget. Vad man får äta och dricka inne på loungerna varierar stort, mer om det kan ni läsa i mitt inlägg om lounger Lounger- vad får man? och hur kommer man in?
Sammanfattningsvis
Fundera över vad du behöver och vill ha av en biljett mer än själva transporten. Ta sen tid och leta runt och jämför i lugn och ro. När du väl hittat en biljett som har det du behöver och till ett pris du tycker är ok… köp den. Med största sannolikhet blir det inte billigare.
- Var flexibel med avresedagar och tider.
- Undvik högsäsong och storhelger.
- Köp biljetter så tidigt du kan.
- Jämför priser hos olika flygbolag och var noga med vad som ingår i biljetten, tex. bagage.
Ett sista tips för billigare biljetter är att gå med i flygbolagens lojalitets program. Det kostar ingenting och varje gång du flyger får du poäng som samlas på ditt konto. Dessa poäng kan man sen shoppa för i flygbolagets poäng-shop eller använda till att betala eller delbetala flygbiljetter med. Man kan även använda poängen till att uppgradera en vanlig biljett till business class om man vill. Reser man hela familjen kan varje familjemedlem ha sitt eget poäng konto men sen kan man lägga ihop allas poäng i en gemensam pott så kommer man snabbare upp i poängsummor att köpa bonusbiljetter med. Detta kallas för pointsharing.
Hoppas det här inlägget kan hjälpa dig att köpa billigare och bättre flygbiljetter.
Vi ses vid gaten.
Mycket bra info! Tack!!
Tack själv.
Väljer man att flyga med Ryan landar man på Stanstead. Därifrån kan man ta Stanstead express för 26 pund ToR ( ca 350 kr) in till Liverpool street station varifrån man sen får fortsätta med tunnelbana. (38 kr per tunnelbanebiljett inom centrala London)
Prisexemplet blir då följande 1937+ 350 + 38 +38 = 2363kr.
Blir det inte 350+350 för resan tillbaka också? Eller gäller express t o r?
26 pund gäller om man köper tur och retur på Stanstead express, därför tog jag bara med summan en gång. Väljer man att köpa två enkelbiljetter blir det en hel del dyrare.
Tackar för den här mycket nyttiga informationen 🙋♂️👋👍
Tack.
Mycket bra information 🤗
Tack.
Mycket nyttig info. Har du någon bra tips inför resan till USA? Charlott, Nord Carolina. Vill flyga i september. Viljen flygbolag är bäst och när ska jag köpa biljetter? Tack för ev råd.
Tack. Inför min resa till USA i maj (flyger till Anchorage och hem från Seattle) började jag leta flyg redan i somras. Börja kolla flyg redan nu så att du vet vad det kostar, då blir det lättare att se när ett tillfälle dyker upp. Använd en sökmotor, tex. Momondo eller Google flights för att se vilka som flyger dit du vill samt till vilka priser och sök sen på de bolagens hemsidor.När du hittar en biljett som känns bra i pris så köp den, det blir sällan billigare närmare avresa. Det enda som gäller är att kolla upp, kolla upp, och kolla upp igen. Det tar tid, men ju mer man gör det desto säkrare blir man på vad man vill ha och på vad som är ett bra pris. Eftersom jag aldrig flugit till USAs södra östkust kan jag inte rekommendera något specifikt flygbolag. Som regel är våra stora Europeiska bolag bra, men det finns inga garantier. Hoppas du kommer iväg ordentligt. Vi ses vid gaten.