Har man några dagar till övers kan man ta bilen och susa ner till kontinenten för några dagars semester. Det går extra lätt om man bor i Göteborg och kan ta Stena båten till Tyskland. En natt på guppande hav och en stor frukostbuffé senare är man framme i Kiel. Sen är det bara att ställa in sin GPS och susa fram på de tyska vägarna.
Färjan lämnar Göteborgs hamn, mitt emot Eriksberg och kranen på sen eftermiddag/kväll och det utnyttjade vi till att beskåda vår hemstad i solnedgång. Det är en fantastiskt vacker utresa, förbi Röda Sten och Nya Älvsborgs Fästning. Mellan den södra och den norra skärgården och på vinkavstånd till Vinga Fyr.
Vi valde att lyxa till resan lite och bokade en Skylight cabin, en av Stena båtens sviter. Det fanns även en svit med jacuzzi på rummet, stora panoramafönster och egen uteplats, men den var redan uppbokad. När man bokar en svit ingår det tillträde till en liten lounge med kaffe, te, dricka och snacks samt den stora frukostbuffén. Man kan vara 2 vuxna plus 2 barn i varje svit och då ingår frukost för alla.
Utvilade och mätta kunde vi på morgonen styra kosan söderut, mot Leipzig som var vårt mål. Tyskland är lätt att köra bil i, det är väl skyltat och folk kör civiliserat. Rastställena är många och enkla att nå. Till lunch kan man stanna till, ta en curry-wurst och en Almdudler eller en Fritz-Kola (goda läskedrycker, vi kan ju inte ta en öl på vägen) och köpa med en pretzel att mumsa på i bilen. Resan tog oss nästan 7 timmar. Google sa att det skulle ta ca 5 timmar men med några rast-stopp och ett par bilköer pga vägarbeten så blev restiden längre.
Väl framme kunde vi äntligen ta en promenad och njuta av den där ölen vi längtat efter under hela resan.
Leipzig är en gammal fin stad med nästan 1000 år på nacken. Här ligger ett av Tysklands äldsta universitet som kan stoltsera med flera kända studenter där en av de mest kända är Göthe, han med Faust och Den unge Werthers lidanden. Annars är det musiken och kompositörerna som är de mest tongivande (haha…ja, jag är från Göteborg) kändisarna.
Johann Sebastian Bach bodde här och hade organisttjänsten i Thomaskyrkan där han efter flera flyttar numera ligger begravd. Richard Wagner föddes i Leipzig och Felix Mendelssohn levde och dog där. Överallt i staden påminns man om detta genom statyer och minnesplaketter.
Eftersom maken är mycket musikintresserad fick den här resan gå lite i musikens tecken. En kul sak att göra är att gå Leipzig music-trail. Det är en rundvandring kring de centrala delarna av staden med stopp på olika intressanta ställen med musikalisk anknytning. Vid varje stopp finns information och ofta kan den som vill, fördjupa sig ännu mer genom att utforska platserna på egen hand.
Ett självklart stopp var naturligtvis Thomaskyrkan som hade en utmärkt liten museishop utanför där vi handlade Bach-tshirtar. Ja, om man missar konserten kan man ju i alla fall köpa merchen.
En ännu vackrare kyrka är Nikolai Kirche som är stadens äldsta och största kyrka. Där spelade Bach ibland och där predikade Martin Luther från predikstolen. Idag hittar man den största kyrkoorgeln i Sachsen där, och ett fantastiskt pastell färgat barock tak från 1700-talet.
För att fortsätta vår musikaliska vandring styrde vi våra steg en bit utanför centrum, till Grassi museet. Här huserar egentligen tre museum, ett för brukskonst, ett etnografiskt och så det som vi besökte, Museet för historiska musikinstrument. Utställningen var mycket intressant även om det ofta saknades information på engelska, men det är väl det man har google till, så det gick bra ändå. Jag fascinerades av alla stränginstrument vars like jag aldrig tidigare sett. Maken klappade vördnadsfullt på Bachs övningsorgel, den som han undervisat sina barn på och båda tittade vi storögt på världens äldsta fortepiano. En klarröd skapelse från 1726.
Efter alla kulturella besök var vi ganska trötta, och en fika är ju aldrig fel. Eftersom det var värmebölja vid vårt besök tog vi även vårt kaffe kallt, en espresso hälld över en kula vaniljglass, helt perfekt.