En knapp timmes bilväg från mina hotell ligger staden Zgorzelec/Görlitz. Här har jag varit många gånger men mest för att köpa något till hotellen eller för att shoppa. Den här gången fick jag dock nöjet att följa med på en guidad utflykt, ledd av Magdalena Olszewska för reseföretaget niem-pol.pl .De organiserar guidade utflykter på polska och tyska med utgångspunkt i Swieradow-Zdroj. Så jag kunde bara slappna av, promenera med och njuta av att vara turist.
Görlitz är en gammal stad som fick sina stadsrättigheter redan under 1100-talet men folk har bott här långt innan dess. Med ett läge vid floden Neisse som via Oder förbinder staden med havet och längst den urgamla handelsvägen Via Regia, Kungens väg, som sträcker sig från Frankfurt Am Main ända till Wroclaw, förstår man att det här var en vältrafikerad knutpunkt. Görlitz var en viktig handelsstad med stor textilproduktion och kontakter över hela Europa.
I början av 1900-talet var Görlitz en av de rikaste städerna i det Tyska riket. Om detta vittnar fortfarande byggnader, torg och parker. Men… efter 2a världskriget delades staden eftersom Polens nya gräns mot Tyskland drogs längst med floden Neisse och detta delade staden i två delar. Den tyska sidan heter Görlitz och den polska sidan heter Zgorzelec. Helt plötsligt kunde man inte längre besöka sina grannar på andra sidan floden utan att passera rigorösa gränsvakter på den enda bro som fanns kvar.
Jag minns själv när man blev inspekterad av gränsvakter vid varje överfart, det var inte speciellt länge sedan (2007). Idag har man byggt broar och tack vare EU och Schengen kan folk röra sig fritt mellan länderna på var sin sida floden. Från att ha varit en rik och förmögen stad blev Görlitz efter delningen en utpost i öst, och efter tysklands enande 1990 började folk fly därifrån. Det fanns inga jobb och livet västerut lockade. Görlitz förvandlades till en spökstad där husen bara var tomma skal. Ingen bodde längre i de fantastiska lägenheterna eller villorna.
Idag pågår ett stort renoveringsarbete och folk börjar flytta tillbaka. Staden, som aldrig blev bombad under kriget, kan nu ståta med flest historiska byggnadsverk i tyskland. Hollywood har upptäckt Görlitz och flera storfilmer har spelats in här, tex. Grand Hotel Budapest, Boktjuven, The Monument men, Inglorious Bastards och Jorden runt på 80 dagar med Jackie Chan.
Fast hur kul det än är med filminspelningar så tycker jag att stan är värd att besökas bara för sig själv. På liten yta kan man se byggnader från 1200-talet och fram till idag. Så här kommer en liten kavalkad av bilder i någorlunda kronologisk ordning.
Runt torget Untermarkt kan man hitta mycket spännande att titta på. Stora delar är hus från 1500-talet men här ryms även den rosa Börsen från början av 1700-talet och det gamla stadsapoteket (1500-tal) med sitt fantastiska förgyllda solur.
Vid Untermarkt hittar vi även det nya rådhuset, byggt 1903. Det intressanta här är skulpturerna på fasaden. De sex bysterna symboliserar de sex städer som under 1300-talet gick ihop i en allians för att försvara sig mot dåtidens styrande greves påtryckningar och straff. Denna allians godkändes av kung Charles IV 1355 och sedan dess har städerna samarbetat och känt ett släktskap med varandra. idag är fyra av städerna Tyska, Görlitz, Zittau, Löbau och Bauzen medan de andra två städerna ligger i Polen, Kamieniec och Luban
I södra hörnet av Untermarkt ligger ett rött hus som ursprungligen byggdes före 1400-talet men som efter en brand 1525 renoverades i en renässans stil. Idag är det ett av de äldsta renässans hus, byggt som bostad, man kan hitta norr om Alperna.
Runt hörnet hamnar vi nu på den yngre delen av Untermarkt där en Neptunus staty står och hälsar mig välkommen. Görlitz borna verkar också ha ett sinne för humor och i folkmun kallar man fontänen för Gabeljürgen…typ, GaffelJörgen. Det är nästan så Göteborgaren känner sig hemma.
Framför Neptunusfontänen hittar man det gamla rådhuset med anor från början av 1300-talet. Tittar man noga på den nedre klockan ser man ett ansikte som med jämna mellanrum öppnar båda ögonen och munnen som till ett tyst skrik.
Här finns också den gamla entretrappan till rådhuset. Justitia står staty mitt i trappan som en symbol för stadens självstyre och frihet. Under 2a världskriget monterades hon ner och återbördades inte förrän på 60-talet. Den staty vi ser idag är en kopia av den ursprungliga, men den är inte mindre vacker för det.
Det finns mycket mer att se och upptäcka i Görlitz, små gränder, spännande affärer och vackra byggnader. Allt hinns inte med på en tur och det är faktiskt bra, då finns anledning att komma tillbaka till denna fina stad. Här kommer några bilder till att njuta av.
Runt om i stan kan man även hitta en hel del moderna konstverk. I Görlitz verkar man ha en förkärlek för vatten och det speglar de här finurliga fontänerna.
Sist, men inte minst, måste jag visa en bild från en favoritaffär i den gamla delen, Weinachtshaus. En affär helt tillägnad juldekorationer. Här kan man bla. köpa en tysk julkrubba i trä med propeller på toppen, eller som vi säger… en Jesus-helikopter. Självklart har jag en hemma.